Maraton mezi letadly 2015 – světový rekord odolal

Ve středu 20. května 2015 proběhl první maraton na půdě města Kunovic realizovaný Střední školou leteckou. K maratonu jsme však přistoupili mírně netradiční formou, kdy jednotliví běžci nezdolávali individuálně vzdálenost 42 195 metrů, nýbrž tuto vzdálenost překonali týmově pomocí štafetových předávek. Závodu se zúčastnilo celkem 105 maratonců (75 studentů Střední školy letecké a 30 žáků Základní školy na Červené cestě), rozdělených do sedmi týmů.

Maraton byl realizován v rámci sportovního dne, pořádaného naší školou. Většina studentů netrpělivě očekávala den zahájení závodu s pocitem výzvy a možností pokoření svých lidských hranic. Byla tu ovšem i část studentů, nutno podotknout ta menší část, která tančila dešťový tanec s nadějí neuskutečnění se tohoto závodu. Jak se nakonec ukázalo, dešťový tanec nezabral.

V den závodu svírala závodníky ještě mírná nervozita, která však po startovním výstřelu zmizela, a maratonci vrhli veškeré své úsilí do výkonu. Běžci postupně zdolávali jedno kolo za druhým, přičemž s postupem času byla patrná narůstající únava. Ale to nemohlo naše borce a děvčata zastavit, Ti dál bojovali na trati s očekáváním nejlepšího možného výkonu.

Po protrhnutí cílové pásky prvním běžcem nezbylo než konstatovat, že „V prvním ročníku Maratonu mezi letadly světový rekord odolal.“, ale i přesto přinesl tento závod mnoho kvalitních výkonů a samozřejmě zaběhnutí nového školního rekordu v maratonu. Školní rekord stanovili po bojovném, týmovém výkonu žáci z třídy 2. M v čase 2:26:13. Studentům z třídy 2. M statečně sekundoval „žlutý“ tým 2. T, mimo jiné označen jako dívčí tým (součástí týmu byly dvě dívky), který souboj o první místo prohrál až v závěrečném finiši, kdy finišman štafety nedokázal smazat ztrátu a proběhl cílovou bránou na druhém místě v čase 2:27:01, na třetím místě skončil „oranžový“ tým 1. T v čase 2:27:25. Málo oblíbenou čtvrtou pozici vybojoval „modrý“ tým 2. T v čase 2:32:38, na pátém místě se umístil „růžový“ tým 1. T v čase 2:33:25, na šestém místě štafeta třídy 1. M v čase 2:36:58 a na sedmém místě se umístila jediná účastnící se základní škola z Červené cesty, která zaběhla svůj první maraton v neuvěřitelném čase 2:48:38.

Všichni maratonci podali bojovný výkon s vysokým nasazením a touhou po vítězství. Tento výkon se odrazil ve sportovním prožitku všech zúčastněných sportovců, kteří si závod doslova užívali. Každý, kdo se závodu zúčastnil, zvítězil sám nad sebou a poznal smysl týmového ducha, kdy se každý individuální výkon podepsal na úspěchu celého týmu. Všem zúčastněným závodníkům patří uznání.

Podívejte se na naše skvělé  sportovce.

 

 

Radek Ludvík  – tělocvikář