Žáci SŠ letecké vystavovali na MAKS 2015

Firma Aircraft Industries, a.s. i v tomto roce podpořila aktivity Střední školy letecké tím, že umožnila žákům školy vystavovat na aerosalonu MAKS 2015 v Moskvě. Na MAKS 2015 byli vysláni 2 žáci SŠ letecké a jeden mladý modelář ze ZŠ Hluk.

Žáci naší školy prezentovali projekt „Stavba repliky školního kluzáku Schulgleiter SG-38“, mladý modelář Vojta Omelka prezentoval stavbu svých soutěžních házedel a letadélek, se kterými se zúčastňuje soutěží.

Funkční repliku kluzáku stavěli žáci školy v minulých dvou letech ve svém volném čase na domově mládeže. Pro zájemce zde uvádíme odkaz na internet, kde mají postup prací postupně zveřejňován: https://www.facebook.com/schulgleiter/timeline Po dokončení by se mělo jednat o druhý létající exemplář v ČR. Nyní již chybí dokončit potah (na foto je zatím jediný funkční).

Vzhledem k tomu, že hlavní tvůrci projektu již studium na škole dokončili, byli vybráni náhradníci – Eduard Szymsza a Lukáš Vaculík, kteří projekt zastupovali na stánku pavilonu MAKS 2015 .

Náš pavilon byl jedním ze dvou, které osobně navštívil i prezident Ruské federace Vladimir Putin. Ten sice v obrovském návalu lidí kolem jeho osoby nemohl navštívit jednotlivé stánky v pavilonu, ale i tak to byl celkem zážitek stát pár metrů od jednoho z nejmocnějších mužů planety a sledovat co se děje kolem něj. V dalších dnech nás navštívili na stánku další významní lidé z vedení Moskvy, z televize a nakonec i jeden z ministrů vlády RF. Z reakcí pořadatelů i návštěvníků jsme poznali, že Rusové mají k naší republice velmi vřelý vztah. Pořadateli jsme byli neustále vyzdvihováni do popředí a lidí, kteří nostalgicky vzpomínali na návštěvu Prahy bychom se ani nedopočítali.

Mimo samotnou prezentaci projektu jsme si prohlédli všechna vystavovaná letadla, navštívili stánek AI a naše piloty a mechaniky u letounu L410 NG. Zážitkem zůstávají i kousky, které předvedli piloti na letounech SU, včetně nového SU T-50.

V rámci doprovodného programu jsme navštívili unikátní muzeum letadel v Moninu, kde jsou uloženy asi nejzajímavější exponáty, jaké může fanda letadel vidět. Od historického Ilji Muromce konstruktéra Sikorského, po největší vrtulník světa Mi 12 se vzletovou hm. 102 tun, přes titanový prototyp Su 100 (testy pro vývoj Tu 144) a další strategické bombardéry z dob studené války.

Náš pobyt jsme si zpestřili prohlídkou Kremlu, obchodu GUM a bohužel pouze torza Rudého náměstí, které je celé obsazeno tribunami z lešení pro pořádání různých kulturních a sportovních akcí. Je tak zničena nejen jedna přistávací plocha, ale bohužel i turistický zážitek. O to větší je pak obhlídka Chrámu Vasila Blaženého z bezprostřední blízkosti.

Na závěr pobytu pro nás pořadatelé připravili večerní romantickou projížďku parníkem kolem Kremlu. Při zapadajícím slunci je třpyt zlatých „baní“ kremlovských chrámů okouzlující.

Lukáš Vaculík, Eda Szymsza, Vojta Omelka