sportovní den – září 2015

Orientační závod – kunovským lesem

V tomto školním roce jsme v rámci sportovního dne zrealizovali orientační závod družstev, abychom otestovali schopnost studentů orientovat se v přírodě. V Kunovském lese byla postavena krásná trať se šesti kontrolami. Zároveň je nutné podotknout, že trať vedla po cyklostezkách, lesních a polních cestách a pro jistotu byla označena fáborkami, abychom eliminovali riziko ztracení závodníků v průběhu závodu. Družstva, která se vyvarovala zkratek a běžela vytýčenou tratí, uběhla v průměru 9 km. To se však povedlo pouze jednomu družstvu. Další družstva se rozhodla otestovat význam slova „zkratka“. A co bylo výsledkem? Podrobné poznání všech zákoutí lesa, objevení stovek krmelců, nalezení kopřiv dosahujících až po prsa, či jiných podobných krás lesa. Ale co všichni hledali, to nenalézali a především kontrolu číslo dvě všechny týmy úspěšně míjely. Nakonec, po několika hodinovém bloudění družstev po lese musel každý závodník pochopit význam známého českého rčení „Jdeme zkratkou, je to sice dál, ale za to horší cestou“.

První družstvo žáků 2.T, ve složení Tihon Pavel, Šach Michael, Pinďák Michal a Hanák Ondřej, dorazilo do cíle za 1 hod 24 min, což byl krásný výsledek. Poslední družstvo se do cíle dostalo za 3 hod a 14 min.

V případě krátkého shrnutí závodu můžeme konstatovat, že všichni žáci přežili, všichni našli cíl a přitom všem prožili dopoledne v přírodě. Odměnou pro nejlepší týmy pak byla sladká odměna.

Zde jsou k dispozici fotky.

Radek Ludvík – učitel TV