EXKURZE V OSVĚTIMI

Dne 23. září se žáci třetích ročníků vypravili v rámci výuky dějepisu na exkurzi do vyhlazovacího tábora v Osvětimi a následně v Březince.

Z Uherského Hradiště jsme vyrazili v dopoledních hodinách. Po přibližně třech hodinách jsme dorazili do Osvětimi. Během cesty, jsme si poslechli zajímavý výklad našeho průvodce vztahující se nejen k samotnému muzeu Holocaustu, ale i k Polsku jako takovému.

Po příjezdu do muzea jsme prošli bezpečnostní kontrolou, která je svým charakterem podobná té, kterou známe z letiště. Po úspěšném absolvování kontroly jsme se dostali už do areálu muzea, kde nám byla zapůjčena sluchátka, kde jsme si naladili kanál 8, na kterém jsme slyšeli našeho průvodce muzeem. Jakmile měli všichni naladěno, mohli jsme vyrazit na prohlídku největšího hřbitova světa.

Hned na úvod nám průvodce zopakoval základní údaje o druhé světové válce a vztahu mezi ní a vyhlazovacími tábory. Prohlídka je opravdu velice zajímavá a poutavá, ale místy skutečně běhá mráz po zádech, zejména na největším popravišti tábora, kde dnes jsou už jen kytice a zapálené svíčky. Děsivou částí expozice jsou místnosti s lidskými vlasy, protézami, kufry, brýlemi, botami, apod. Navštívili jsme také československou část muzea, kde se promítal krátký dokument, kde o životě v Osvětimi hovořili samotní bývalí vězni. Život v Osvětimi byl skutečně velice krutý a průběh věznění nám přibližovaly fotografie či malby. Se životem v Osvětimi se můžeme seznámit také v krásné literatuře.

Některé části muzea se však nedochovali. Po prohlídce Osvětimi, která trvala přibližně dvě hodiny, jsme se přesunuli do dalšího vyhlazovacího tábora Osvětim II. – Březinka.

Tento tábor je sice mnohem větší než Osvětim I., ale dochovalo se jej málo, protože vězni bydleli ve srubech, které Němci těsně před osvobozením Rudou armádou v roce 1945, úmyslně zapálili a plynové komory nechali vybuchnout. Tímto způsobem chtěli zahladit důkazy nad jejich ohavnými nelidskými činy.

Z výletu jsme si všichni odnesli mnoho nových vědomostí, ale také plno silných zážitků z prostředí vyhlazovacího tábora. Počasí se vydařilo, nenastaly žádné komplikace, proto lze celý výlet považovat za vydařený.

Martin Hanzlík, student SŠ letecké