Exkurze do Památníku Velké Moravy

Dne 30. 9. 2014 navštívila třída 2.T v rámci výuky dějepisu památník Velké Moravy ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Památník se nachází v centru archeologického naleziště, kde se kdysi  rozkládal Veligrad – jedno z center Velkomoravské říše.

Po zhlédnutí průvodního filmu o životě lidí na Velké Moravě jsme v expozici  spatřili pozůstatky původního velkomoravského kostela,  kolem kterého se rozkládalo pohřebiště.

Další částí byla zajímavá expozice velkomoravské kultury:

“Byli jsme seznámeni například s tehdejším ošacením, s tím, jaké lidé nosili šperky, jaké užívali nádoby nebo jaké měli nástroje. Velice poutavé byly například nůžky, se kterými bychom si dnes asi jen stěží představili nějakou práci. Dále zde byla modelová mapa pro představu, jak tehdejší Velká Morava vypadala v okolí Uherského Hradiště. Jedna ze zajímavých věcí třeba je, kolik zde protékalo řek. A posledním předmětem, který rozhodně stojí za zmínku, bylo modelové vyobrazení starých kostelů a kaplí na tomto území. Z celé výstavy jsme si odnesli mnoho pozitivních zážitků a hlavně nových vědomostí. Památník je velmi pěkný a poutavý a dokonale znázorňuje dobu Velké Moravy a její hmotné i písemné prameny, které nám dnes slouží k poznání tohoto zajímavého období.” nadšeně popisuje Martin Hanzlík.